Όλοι θέλουμε να προσθέσουμε μία νόστιμη πινελιά, γεμάτη γεύση στα αγαπημένα μας πιάτα με κάποια φρέσκα μυρωδικά! Υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να τα μεγαλώσουμε μόνοι μας;
Χρειαζόμαστε ένα ηλιόλουστο περβάζι στο σπίτι μας και έτσι μπορούμε να καλλιεργήσουμε φυλλώδη βότανα χαμηλής συντήρησης στο σπίτι, όπως ο βασιλικός, η ρίγανη και ο μαϊντανός. (Άλλα βότανα, όπως το δεντρολίβανο και το θυμάρι, που ευδοκιμούν σε ζεστές και ξηρές συνθήκες, καλλιεργούνται σε υπαίθριους κήπους καλύτερα).
Αρχικά τους βρίσκουμε ένα “καλό σπιτικό” γιατί τα περισσότερα βότανα που αγοράζουμε από μαγαζιά, βρίσκονται σε πολύ μικρά κεσεδάκια. Για να δώσουμε στις ρίζες του φυτού χώρο να μεγαλώσουν, το μεταφέρουμε σε γλάστρα που έχει τουλάχιστον 15 εκατοστά διάμετρο και 15 εκατοστά βάθος.Θέλουν πολύ φως και ο ήλιος ποτέ δεν είναι αρκετός. Για να είμαστε σίγουροι ότι τα φυτά θα είναι υγιή, τα βάζουμε σε ένα ράφι κοντά στο πιο φωτεινό δωμάτιο τους σπιτιού.
Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα αρωματικά φυτά. μία φορά τη εβδομάδα, να τα ποτίζουμε μέχρι να αρχίζει να βγαίνει λίγο υγρό από το κάτω μέρος της γλάστρας. μην ξεχνάμε να τα λιπαίνουμε μία φορά το μήνα.
Βάζουμε τα μυρωδικά όπως ο μαϊντανός ή ο δυόσμος μέσα σε ένα ποτήρι με νερό και τα σκεπάζουμε με πλαστικό σακουλάκι. Το νερό τα διατηρεί για περισσότερο διάστημα φρέσκα (απλώς άλλαζε το κάθε λίγες ημέρες). Βλέποντας τα μυρωδικά θα θέλεις να τα χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου – κάτι που είναι καλό, αφού προσθέτουν γεύση αλλά έχουν ελάχιστες θερμίδες ή αλάτι.
Γιατί τα μυρωδικά κάνουν καλό στη δίαιτά μας;
Έχουμε βαρεθεί να τρώμε συνέχεια ψητό κοτόπουλο ή ψάρι για βραδινό;
Είναι ώρα για μια αλλαγή με τη χρήση μυρωδικών και μπαχαρικών. Θα φτιάξουμε εντελώς διαφορετικά πιάτα – αρκεί να σκεφτούμε πόσο διαφορετική γεύση έχει το ψητό κοτόπουλο με πέστο ή με κάρυ– και θα αποκομίσουμε ένα σωρό οφέλη για το σώμα σου. Τόσο τα μυρωδικά όσο και τα μπαχαρικά περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και δεν έχουν καθόλου νάτριο. Επιπλέον, τα μυρωδικά, που προέρχονται από τα φύλλα των φυτών, είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που δρουν ενάντια στις ασθένειες.
Για παράδειγμα, «μία κουταλιά της σούπας μόνο ρίγανης έχει την ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών όσο και μία μερίδα λαχανικών», όπως λέει ο Ρον Πράιορ, Ph.D., ερευνητής χημικός και διατροφολόγος του USDA (το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας). Τα μπαχαρικά που προέρχονται περισσότερο από τους σπόρους ή το φλοιό περιέχουν συστατικά που προστατεύουν από διάφορες ασθένειες, από τη νόσο του Αλτσχάιμερ μέχρι το διαβήτη.
Μάθε πότε να τα χρησιμοποιείς φρέσκα
Είναι θέμα προσωπικής προτίμησης, αλλά σε πιάτα όπου τα μυρωδικά έχουν κεντρική θέση, όπως ο βασιλικός σε ένα πιάτο με πέστο, το να είναι αυτά φρέσκα έχει μεγάλη σημασία. Κόβουμε και προσθέτουμε τα μυρωδικά λίγο πριν σερβίρουμε, καθώς το άρωμα και η γεύση τους ξεθυμαίνουν με τη ζέστη. Τα αποξηραμένα μυρωδικά αντέχουν περισσότερο και είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται σε πιάτα που χρειάζονται ώρα για να μαγειρευτούν, π.χ., οι σούπες και τα φαγητά κατσαρόλας, ή σε φαγητά που μαγειρεύονται σε λάδι.